زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

بهجة النظر (کتاب)





کتاب «بهجة النظر فی اثبات الوصایة و الامامة للائمة الاثنی عشر» اثر سید هاشم بحرانی محدث سده دوازدهم هجری آنگونه که از ادامه نامش پیداست در باره نصوص امامان شیعه است.


۱ - محتوا



وی در مقدمه این کتاب می‌نویسد: علمای امامیه در کتب کلامی خود بر امامت دوازده امام به انحاء گوناگون استدلال کرده‌اند. از جمله این راه‌ها، روایاتی است که رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم درباره آن بزرگواران فرموده یا هر یک درباره امام بعدی تصریح کرده‌اند؛ لیکن این اخبار در یکجا جمع آوری نشده بود و من با تالیف کتاب حلیةالابرار به این مهم پرداختم. اکنون مطالب آن کتاب را در این مختصر آوردم و تازه‌هایی مانند روایات اهل سنت بر آن افزودم.
[۱] بهجة النظر، سید هاشم بحرانی، ص۱۵.
آنچه وی از روایات اهل سنت ذکر کرده در سه فصل از فصول ۱۶ گانه است که عبارتند از: فصل ۳؛ احادیث پیامبر درباره ائمه اثناعشر،
[۲] بهجة النظر، سید هاشم بحرانی، ص۳۶.
فصل ۴؛ درباره علی علیه‌السّلام و فصل
[۳] بهجة النظر، سید هاشم بحرانی، ص۴۶.
۱۶؛ درباره مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف .
[۴] بهجة النظر، سید هاشم بحرانی، ص۱۵۴.


۲ - منابع مؤلف



منابع مؤلف، آثار مشهور بزرگان شیعه مانند کافی ، کفایةالاثر ، بصائر الدرجات ، عیون الاخبار ، کمال الدین و کتب متاخری چون بحار الانوار است. وی در سه فصل پیش گفته از منابع عامه نیز بهره برده است مانند: مناقب خوارزمی ، ابن مغازلی ، کفایة الطالب ، برخی اصول شش گانه اهل سنت، فصول المهمه ، اربعین ابونعیم و آثار متعدد دیگری از آنان.
بحرانی تنها به جمع آوری احادیث پرداخته و هر خبر را به طور کامل با سلسله اسناد و راویان، از منبع اصلی نقل کرده و توضیح و تفسیری درباره آن ارائه نمی‌کند. بنابراین جز آنچه در منابع موجود آمده، مطلب تازه‌ای ندارد.
مصحح اثر در پاوزقی‌ها به استخراج اخبار دست زده و آدرس منابع را آورده است.
مؤلف همچنین در مقدمه خود، کتاب‌های تالیف شده توسط عالمان و محدثان امامیه در موضوع امامت و نص بر آن را شمارش کرده که بسیاری از آنها در دست نیست و تنها در کتب فهرست و رجال از آنها یاد می‌شود.

۳ - پانویس


 
۱. بهجة النظر، سید هاشم بحرانی، ص۱۵.
۲. بهجة النظر، سید هاشم بحرانی، ص۳۶.
۳. بهجة النظر، سید هاشم بحرانی، ص۴۶.
۴. بهجة النظر، سید هاشم بحرانی، ص۱۵۴.


۴ - منبع


نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.